Sabtu, 7 Mac 2015

Resepi apam lenggang

Assalamualaikum semua.. kali ini sy nak kongsikan resepi tradisi india di blog sy nie  , walaupon nie makanan tradisi india , kat malaysia dikalangan orang melayu cina dah ramai yg dah try n memang sedap, tak rugi korang try wat sendiri kt rumah.. ��✌

Resepi apam lenggang.

1- Rendam beras 2 port & halba 1 sudu ( rendam pagi or tengah hari sb nk blend malam ).

2- masa nk blend tu, masukkan kelapa parut 2 sudu, nasi sejuk 2 sudu & garam sikit, blend smpai lumat n simpan dlm mgkuk, pagi esok nyer baru ley lenggang dlm kuali..��

3- cara nk masaknyer.. panaskn kuali tuang 1 senduk , lengang kuali ( macam masak telor dadar tu ) , dengan api yg kecil  and tutup kuali .
Agak2 tepi die dh nmpk merah tu kira dah masak and Bole angkat dah.

4- cara wat santan. 1 biji satan pekat dgn gula. Panaskan sampai gula larut je.. jangan sampai didih takut santan pecah,

Ade kuali khas ngn penutup nyer skali.. boleh dapat kt kedai2 india yg jual periuk belangga.
Kuali biase pon bole.. tapi x ley campur ngn masakan lain , takut nnti melekat apam tu x jadi..

Sekian terima kasih. ��

Tiada ulasan:

Catat Ulasan